Enerji Kimlik Belgesinin A Sınıfı Çıkması İçin Binama Neler Yapmalıyım?

site_image_12

Enerji Kimlik Belgesinin A Sınıfı Çıkması İçin Binama Neler Yapmalıyım? Hangi Sistemler Gereklidir?

Enerji Kimlik Belgesi bir konutun enerjiyi hangi düzeyde verimli kullandığının analizini yapmaktadır. Konutun mekanik ve mimari projeleri elektrik tesisat ve ısı yalıtım projelerinden sağlanan istatistiklerin BEP-TR programına aktarılarak analiz edilmesidir.

Bu bina nitelikleri bakımından metrekare birim başına düşmekte olan enerji harcayış miktarı ve karbondioksit salınımı verileri analiz edilerek enerji kimlik belgesi hazırlanır.

Enerji Kimlik Belgesi Performans Sınıfı Nedir?

BEP-TR girilen istatistiklerin ardından enerji sınıflandırmasını A sınıfı ile G sınıfı arasında oluşturmaktadır. A sınıfı en verimli ve en kaliteli sınıfı temsil ederken G sınıfı ise en verimsiz ve kalitesiz sınıfı temsil etmektedir.

Konutta lakin olması gereken bütün yapı ve yalıtım sistemleri varsa C enerji derecesini alabilir. Fakat konutta olması gereken sistemlerden daha iyi bir standarda mensup ise B enerji derecesini almaktadır.

Şayet ki binanız en verimli sınıfı temsil eden A sınıfı derecesi verimliliğine mensup ise binanızın yalıtımı, tasarımı, ısıtma- soğutma- havalandırma ekipmanları, cam- pencere sistemleri oldukça kaliteli sistemlerdir ve mümkün olan en üst derecede yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmaktadır.

Binanızın A sınıfı derecesinde olması hem çevre dostu bir yapıta sahip olmanıza hem de A sınıfı bir yapıtın enerji maliyetleri minimum seviyede olduğu için binanıza olan arzın direkt olarak artmasına ve maddi açıdan değerinin yükselmesine sebep olacaktır.

A Sınıfı Yapı İçin Gerekli Sistemler

1) Güneş Enerjisi Sistemi

Güneş enerjisi dünyaya gelen güneş ışınlarının paneller vasıtasıyla elektrik ve ısıya dönüştürülmesi amacıyla kullanılan kaynaktır. Güneş enerjisi sisteminin binanıza yerleştirilmesi sonucunda verimlilik sınıfında katbekat yüksek değerler elde edebilirsiniz.

Tükenmeyen enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi, konutunuzdan elde ettiğiniz enerji tasarrufunu arttırmaktadır. Bu da doğru orantıda binanızın verimlilik derecesini yükseltecektir. Binalarda tercih edilen güneş enerjisi vasıtasıyla;

  • Binalar kendi ihtiyacı olan elektriklerini üretebilecekler,
  • Sıcak su gereksinimlerini bu paneller yardımıyla karşılayabilecekler,
  • Doğalgaz maliyetlerinden çok büyük oranlarda kâr sağlayabilecekler,

Hatta üretilen fazla enerjinin satılmasıyla güzel bir kâr elde edebilecekler.

Güneş ışınlarından sıcak su üretimi elde etmek için güneş kolektörlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Güneş kolektörlerinde üretilmekte olan sıcak su, kullanmakta olduğunuz suyu ısıtmada ve binanın ısıtılmasında büyük katkıda bulunabilmektedir.

Güneş panellerinin optimum düzeyde verimli çalışma garantileri yaklaşık olarak 25 yıla kadardır. Bu veri kullanıcıları oldukça tatmin etmektedir. Güneş enerji sistemlerine yatırım yapıldığında sistem otomatikman yaklaşık 6 ya da 6,5 yıl daha amorti maliyetini çıkartmaktadır.

2) Kojenerasyon Sistemi

Kojenerasyon sistemini kısaca tanımlayacak olursak; doğalgaz, biogaz gibi yakıt kaynağından yüksek düzeyde verim alarak elektrik ve ısı enerjisinin beraber üretilmesidir. Bu beraberlik, iki enerji formunun da ayrı yerlerde üretilmesinden daha ekonomik gelişimler doğurmaktadır.

Oldukça basit bir sistemde çalışarak sadece elektrik üreten bir gaz türbini veyahut motorun harcadığı enerjinin %30-40 kadarını elektriğe dönüştürebilmektedir.

Bu mekanizmanın kojenerasyon biçiminde kullanılması durumunda sistemden dışarıya bertaraf edilecek olan ısı enerjisinin büyük bir kısmı da kullanılabilir enerjiye çevrilerek toplam enerji girişinin %70 ile 90 arasında değerlendirilmesi sağlanabilir.

Bu sisteme “birleşik ısı-güç sistemleri” veyahut kısaca kojenerasyon denilmektedir. Bu teknik sayesinde birincil enerjiden tasarruf %42 seviyelerinde gerçekleşmektedir. Kojenerasyon sisteminin çevreye en büyük katkısı; enerji tasarrufuna ek olarak atık emisyonların da aynı istatistikle azaltılmasıdır.

3) Trijenerasyon Sistemi

Trijenerasyon sistemi, kojenerasyon sisteminin daha da kapsamlı halidir. Isıtma ve elektrik sistemine bir de soğutma sisteminin eklenmiş biçimidir. Kojenerasyondan ayıran en büyük farkı ise ısı geri kazanım sürecindeki ısının bir bölümü de soğutma sistemi için kullanılır.

Böylece ısıtma, soğutma ve elektrik aynı anda gerçekleştirilir. Daha az yakıt tüketilerek daha fazla iş yapılır. Elektrik üretilirken aynı anda tüketim yapılır ve bununla birlikte sistemde iletim ve dağıtım gibi kayıplar en az düzeye indirilir. Tek olumsuz yanı ise sistemin biraz gürültülü bir biçimde işlemesidir.