Enerji Kimlik Belgesinde Referans Bina

site_image_12

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği

Avrupa Birliği standartları yasasına uyum sağlama sürecinde, binaların enerji performans direktifi kapsamında, 2008 senesinde Resmi Gazetede “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ yayınlanmıştır. Bu yönetmelik içerisinde, 2011 yılından sonra yapılan yeni binalar ve mevcut binalar için enerji kimlik belgesi bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Binaların enerji performansı, kömür, petrol, doğalgaz, odun gibi direkt tüketilebilen birincil enerji olarak bilinen kaynaklardan oluşmaktadır. Bina enerji performansı, asıl binanın senelik metrekare ölçüsüne düşen enerji harcama tutarlarının ve karbondioksit salınım miktarlarının, diğer binanın senelik metrekare başına düşen enerji harcama tutarı ve karbondioksit salınım miktarlarının eşleştirilmesiyle enerji tüketimi ve karbondioksit salınımı için ayrı ayrı hesaplamalar yapılmaktadır.

Burada yaptığımız hesaplama yöntemi ile her iki bina için de çalışarak hem asıl bina hem de referans bina için tüketim ve salınım değerlerini hesaplarız. Hesaplama, iki bina için sadece iki kez çalışmaktadır fakat kullanıcı yazılıma tek olarak asıl binayı tanımlamaktadır.

Referans binanın birincil enerji isteği daha sonradan hazırlanan binanın enerji performansını niteler. Hesaplama sonucunda elde edilen veriler, binanın enerji tüketimini karşılaştırmada kullanılan standart verilerdir. Elde edilen bu verilerle karşılaştırılması yapılarak, asıl olan binanın enerji harcama sınıfı belirlenir.

Bina Enerji Performansı Yazılımı (BEPTR)

Referans bina, Bina Enerji Performansı Yazılımı programına kaydedilen birinci binanın verilerini kullanarak sistemce otomatik bir şekilde oluşturulur. Referans bina, Enerji Kimlik Belgesi çıkarılacak olan ilk bina ile aynı iklim kapsamına, sıcak su sistemine, fiziksel özelliklere, aydınlatma sistemine ve yenilenebilir kojenerasyon ve enerji sistemine mensup, fakat mekanik sistemler ve bina dışının termofiziksel nitelikleri bakımından yönetmeliklerdeki en az uygunluk istatistiklerini kapsayan sanal konuttur ve referans değerler kullanılarak hesaplamalar yapılır.

Genel olarak ülkeler referans bina ihtiyaçlarını ülke standartlarına, iklim bölgelerine ve binaların sınıflandırılmasına uygun nitelikte oluşturmaktadırlar. Bu yönetmelikte kapsamında varsayılan referans binanın oluşturulmasında bina boyutu, yaşı, maliyet bütçesi, yapım aşamasında kullanılan malzemeleri ve iklim bölgeleri gibi alt seçenekler için bina stoklarının ayırıcı özellikleri temel alınabilir.

Bina Enerji Performansı Yazılımı programında referans bina mekanik sistemleri konut ve konut dışı binalar için ayrı ayrı olarak analiz edilmiştir. Dolayısıyla kullanıma bağlı sınır değerleri, otel, eğitim, hastane, rezidans, alışveriş ve ticaret binaları için tüketim saatleri, havalandırma ve ısıtma- soğutma sistemi bina tipine göre oluşturulmuş farklı kullanımdaki mekanlara göre tabir edilmiştir.

Referans Bina Belirlenirken Dikkat Edilen Noktalar

  • Asıl olan binanın geometrisiyle aynı olarak hesap edilir. Plan, çatı tipleri ve kesit ile boyu ve bütün toplam alanları asıl olan bina için seçilen ve girilen verilerle aynı olarak nitelendirilir.
  • Asıl olan bina ile eşit sayıda kat ve tamamen eşit olarak iklimlendirilmiş kat alanı ile sistematik bir şekilde modellenir.
  • Bina bileşenlerinin ısı geçişi ve ısı depolama özellikleri bakımından asıl olan binayla eş değer olmalıdır.
  • Asıl olan bina ile aynı yerde konumlanmış olan ve aynı iklim verilerine eş değer olduğu düşünülerek hesaplamalar yapılmalıdır.
  • Opak ve saydam bileşenleri TS825 standardına uygun bir biçimde oluşturulmalıdır.
  • Aydınlatma için mevzuatta belirtilen minimum parametrelere sahip olmalıdır.
  • Yenilenebilir enerji ve kojenerasyon sisteminin olmadığı kabul edilerek oluşturulur.
  • Asıl olan bina iç mekân ısıtma- soğutma, aydınlatma kurulu gücü, havalandırma sistem boyutları ve sıcak su sistemi de dahil tüm tasarım dokümanları ile hesaplı olmalıdır.