5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak yayınlanmış Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğince dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekildedir;
- Binalarda kullanılan enerjinin ve enerji kaynaklarının tasarruflu bir şekilde kullanılmasını,
- Enerji sarfiyatı ve israfın önüne geçebilmek, çevrenin korunmasını sağlayabilmek için minimum olarak binanın enerji gereksinimini ve enerji tüketiminin sınırlandırılması,
- Sera gazı salınım düzeyini azaltmak,
- Keza yalıtım özelliklerini de bir o kadar azaltmak,
- Isıtma ve soğutma sistemlerinin tasarrufu ile ilgili bilgileri kapsayan belge Enerji Kimlik Belgesi olarak nitelendirilmektedir.
Mantolama Nedir?
Mantolamayı kısa ve öz bir şekilde tanımlamak gerekirse; ısı yalıtımını gerçekleştirme işlemidir. Isı yalıtımı ise değişkenlik gösteren sıcaklıklarda iki ortam arasındaki ısı transferini eşitleme işlemlerinin tamamına denir. Isı yalıtımının maddi konuda gerçekten büyük bir yararı olduğunu da söylemeden geçmemek gereklidir. Neredeyse faturanın çeyreklik bir kısmına yardımcı olabilmektedir. Mantolama işleminin başka hangi konularda bizlere avantaj sağladığını gelin hep birlikte inceleyip bir göz atalım;
- Dış cephe mantolama işlemi gerekse uzun gerekse kısa zaman diliminde hem bina ömrü adına hem de insan sağlığı ve maddi maliyeti açısından son derece oldukça faydalıdır.
- Isı yalıtımının kazandırdığı yaptırım ile birlikte bina ömrü önemli bir derecede uzarken, sıcaklığın normal değerlerde kendini göstererek sabit kalması ile de binada yaşayan insanların sağlığı son derece normal düzeylerde izlenim sağlayacaktır.
- Bina içinin soğuması konusundaki problem engellendiği için, yakıt ve enerji tasarrufunda da olumlu bir ilerleyiş sağlanarak, ekonomik anlamda da son derece önemli bir fayda görülecektir.
- Isı yalıtımına sahip bir binanın hava sıcaklığının yanında nem oranı da eşitlenmiş konuma gelecektir. Nem oranı direkt olarak bina ömrü ile bağlıdır. Nem oranı değişkenlik göstermeyip sabit kalacağı için bina belli zaman dilimlerinde boya ihtiyacı istemeyecektir. Böylece ekonomik anlamda da büyük kazançlar sağlamış olacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi İçin Mantolama Gerekli Mi?
Enerji kimlik belgesi için mantolama gerekli değildir ve buna mütemadiyen mantolama şartı aranmaz. Yalıtımsız binalarda da Enerji Kimlik Belgesi alınabilmektedir ama başta da belirttiğimiz gibi mantolama işlemi hem binanın sağlığı için hem de sizin cebinize oldukça büyük katkılar sağlayacaktır. Kışın daha az ısı gereksinimi olacak iken yazın daha az soğutma işlemi gerekecektir. En önemlisi de enerji kimlik belgesindeki dereceyi de yükseltmek için önemli bir adım olacaktır. Mesela enerji kimlik belgesindeki dereceniz B kalitesindeyse bunu A derecesine çekmek için büyük bir adım atılmış olacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi faaliyetini gerçekleştirmek için Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 2011 senesinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni konut olarak nitelendirilmektedir.
2011 senesinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam ediyorken henüz yapı kullanma izin belgesi almamış binalar mevcut kapsamda bina olarak adlandırılmaktadır.
Yeni konutlarda “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” kanunu kapsamınca yürürlükteki Isı Yalıtım Standartlarının yakalanması son derece zorunludur. Enerji Kimlik Belgesi Performansı sonucu D ve altında olan yeni binalara iskân ruhsatı verilmemektedir.
Mevcut bina kapsamında ise bu şekilde bir sınırlandırma izlenimi görülmemektedir. A sınıfından G sınıfı boyunca bütün sonuçlar izlenilebilir ve yalıtım zorunluluğu da yoktur.
İnternetin oluşturduğu son derece bilgi kirliliği sebebi ile pek çok bina yönetimi yalıtım zorunluluğu olduğu düşüncesine kapılmıştır. Lakin tekrar belirtmek gerekir ki mevcut binalarda böyle bir zorunluluk aranmamaktadır. Binanın mevcut şartlarında Enerji Kimlik Belgesi düzenlenebilmektedir.