site_image_12

Ekb İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Nereden Temin Edilir?

Hepimizin de bildiği üzere enerji kimlik belgesi son zamanlarda oldukça popüler bir konu haline vardı. 5627 sayılı kanun ile bütün yapılar için temel zorunluluk haline getirilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan yapıtlarda alım satım işlemleri gerçekleştirilemeyecek. Enerji Verimliliği Kanunu’nda belirtildiği üzere yapının ruhsat tarihi 1 Ocak 2011’den sonra yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu bir duruma getirildi.

Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Enerji Kimlik Belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir? Buyurun hep birlikte bir göz atalım;

  • Yapı ruhsatı
  • Isı yalıtım raporu (TS-825 olması önemli.)
  • Elektrik projesi (Bunun için sadece aydınlatma projesi yeterli olacaktır.)
  • Mimari proje (Bunun için ise vaziyet planı, kat planları, kapak, görüşler ve kesitler olmalıdır.)
  • Mekanik Proje (Isıtma, soğutma, havalandırma ve yenilenebilir enerji sistemlerine dair projeler.)

Dip not: 2011 yılı öncesine ait binalar istenen evraklardaki projeleri bağlı bulundukları belediyenin imar arşivinden temin edebileceklerdir.

Yukarıda bahsettiğimiz gerekli bütün evraklar bağlı bulunulan ilçe tapu müdürlüğünden ve belediyenin imar arşivinden elde edilebilir.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

İlk adım olarak yapının Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması için direkt olarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru yapacakları makam T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca yetki verilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlığı şirketlerinden bir tanesi olmalıdır.

Enerji Kimlik Belgesi Kaç Günde Hazırlanır?

Enerji Kimlik Belgesi bütün belgelerin eksiksizce temin edilip ulaştırılması durumunda 22 saat içinde tüm işlemler halledilip tarafınıza ulaştırılmak için kargoya verilir.

2011 Öncesi Binalar İçin Son Gün 1 Ocak 2020

Kanuna göre 2011 yılından önce yapılmış yapıtlar için 1 Ocak 2020 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alınması temel zorunluluk haline dönüştürülmüştür.

Enerji Kimlik Belgesi; yapıtlarda tüketilen enerji kaynaklarının optimum düzeyde minimum bir şekilde kullanılmasını temel amaç edinmiş bir belge türüdür. Enerji Kimlik Belgesi, fazla kullanılan enerjinin israfını engellemek için yapının enerji gereksinimi ve tüketimini sınıflandırması, gaz salınım limitleri, ısıtma- soğutma sistemlerinden elde edilecek üst düzey verimi ve yalıtım özellikleri gibi birçok önemli bilgiyi içermektedir.

Enerji Kimlik Belgesi için yapılan sınıflandırma dereceleri ise A’dan başlayıp G’ye kadar gitmektedir. En yüksek ve en iyi verimi gösteren seviye A olurken, G ise en düşük ve en kötü verimi temsil eden seviye olarak bilinmektedir. Bu seviyeler peki hangi önemli kriterlere göre veriliyor?

Bu belge verilmeden önce, yapıtın ve pencerelerin ısı yalıtımı, aydınlatma armatür verimliliği, ısıtma- soğutma ekipmanları olmak enerji tüketim tasarrufuna ilişkin birçok kritere önem veriliyor. Bir örnek ile açıklayacak olursak, enerji kimlik belgesinin sınıfının belirlenmesindeki tek kriter ısı yalıtım sistemi değildir yani bir binanın belgeyi alması için yalıtım yaptırma gibi temel zorunluluğu bulunmamaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi olan yapıtlar, alıcıların ev satın alması ya da kiralama kararlarında da büyük bir rol oynayacak. Ev satın alımı veyahut kiralamasında artık sadece evin büyüklüğü ya da fiyatına değil ayriyeten enerji kimlik belgesi olup olmaması da değerlendirilecek. Yakın zamanda enerji kimlik belgesi olan yapıtlarda devlet teşvikinin de olması beklenen hareketlerdendir.

Enerji Kimlik Belgesinin Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bunu anlamak için birkaç yöntemi bilmek gereklidir.

  • Size verilen belgenin sol alt köşesinde bulunmakta olan sertifika numarasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Enerji Kimlik Belgesi sorgulama sayfasından kontrol ederek sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Öte ki kontrol yolumuz ise belgenin alt kısmında bulunan belgeyi düzenleyen Enerji Kimlik Belgesi uzmanı ve şirket bilgilerinin lisansının kontrol edilmesidir.