Enerji kimlik belgesi, ülkemizde konutlarda enerji kaynaklarının verimli ve etkin bir şekilde kullanılmasını, enerji tasarrufunun sağlanmasını ve çevrenin optimum düzeyde korunmasını sağlamak için oluşturduğu bir belgedir. En az düzeyde olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketiminin sınırlandırılması, sera gazı salınımı seviyesinin kontrol altına alınması, yalıtım özellikleri ve ısıtma- soğutma mekanizmalarının işleyişi ve verimi ile ilgili bilgileri analiz edip sunan belgedir.
Enerji kimlik belgesi, beyaz eşya alırken özenle bakıp dikkatle seçtiğimiz “A sınıfı enerji tüketimi” işaretinin konutlarımız için uygulanmış halidir. Enerji kimlik belgesinde bulunmakta olan enerji kademeleri A’dan başlayıp G’ye kadar gitmekte olan harfler ile gösterilmektedir. A sınıfı; en verimli ve en iyi kalite anlamına geliyorken, G sınıfı ise en verimsiz ve en kalitesiz derece anlamına gelmektedir.
Enerji kimlik belgesi sonucunuz eğer D sınıfı ise bu ne anlama gelmektedir?
Eğer yeni bir binaya yani 2011 yılından sonra yapılmış konuta sahipseniz; binanızın enerji giderleri, sera gazı salınımları, dış ortam ile ısı alışverişi teknoloji sebebiyle biraz daha fazladır. Binanızın enerji kalitesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu tarafınca, C sınıfı ya da daha üstü olmalıdır. C sınıfı altı olduğu zaman ne yapmalıyız? Konutunuzda tasarruf adına başlıca önlemler almanız son derece gereklidir. Misal daha düşük derecede sera gazı yayılımı yapmakta olan ısınma yöntemleri veyahut ısı yalıtımı gibi olabilir. Enerji tasarrufu için gerekli önlemleri aldıktan sonra tekrar enerji kimlik belgesi alarak yasal yükümlülüğünüzü sağlamış olacaksınız.
2011 yılından önce inşa edilmiş bir yapıya sahipseniz D sınıfı olan enerji kimlik belgesi sonucunuz düşük kalite ve düşük verimi belirtmektedir. Aynı şekilde binanızın enerji giderleri de bir o kadar fazladır. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamına göre eski binalarda D sınıfı enerji derecesi yeni binalardan farklı bir biçimde uygundur. Fakat şu da çok önemlidir ki D sınıfı bir binada ikamet ediyorsak C sınıfı binada yaşayanlara nazaran daha çok para harcıyoruz demektir. Üstelik aynı lüks yaşayışa erişiyor olsak da binamız ne kadar iyi enerji derecesine mensupsa o kadar tasarruf sağlıyor demektir. Ayriyeten bu da demek oluyor ki maliyetlerimiz de ciddi derecede azalıyor.
Bina ısı yalıtımı da enerji kimlik belgesi derecesi üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Mesela iki tane aynı bina varsayalım asıl olan yani ilk bina bölge iklim şartlarına göre ısı yalıtımlı, diğeri ise yalıtımsız olsun. Yalıtımsız binamızın enerji sınıfı D çıkarken yalıtımlı binamız bu durumda C sınıfı olarak gözükecektir.
Enerji Kimlik Belgesinde B sınıfı enerji seviyesine nasıl çıkabilirim?
İkamet ettiğimiz kesimin iklim şartlarına uygun bir usulde ısı yalıtımı yapmak, ısınma sisteminin minimum enerji harcayışı ile optimum verimde çalışması, aydınlatma sistemlerimiz düşük enerji giderine sahip olması, pencerelerimizin yüksek yalıtım niteliklerine sahip olması gibi yapıtımızın bütünüyle enerji tasarrufu amacıyla ilerlemesi gerekmektedir.
A sınıfı enerji seviyesine nasıl sahip olurum?
A sınıfı yapıtların enerji giderleri oldukça minimum seviyede olmakla beraber kendi enerjilerini de üretiyorlardır. Bu konutlar birtakım yöntemler kullanarak enerji üretimini sağlarlar. Isınma, soğutma, aydınlanma gibi gereksinimlerini kendileri karşılarlar. Kojenerasyon ve trijenerasyon mekanizmalarıyla tek enerji verisiyle iki veya üç enerji çıktısı alabilmektedirler. Hatta bazı A sınıfı derece almış binalar ve konutlar dışarıdan hiçbir şekilde enerji almaya gereksinim duymamaktadırlar. Umuyoruz ki ileride bütün konutlarımız A sınıfı seviyesine ulaşabilirler.