Güneş Enerji Santrallerinin Kurulum ve Üretim Maliyetleri

site_image_08

Elektrik üretiminin gelecek yıllarında önemli noktalarından biri haline gelecek olan güneş enerji santralleri günümüzde gitgide anbean önem kazanmaya hız kesmeden devam ediyor. Dünyada ve Türkiye’de son zamanlarda hem iş açısından hem de güzel bir kazanç sağlaması neden tercih edildiğini son derece açıklıyor. Yenilenebilir ve üstelik temiz bir kaynak olması sebebiyle kısa bir süreçte yatırımcıların ilgi odağı olmuş ve son derece fazlasıyla da rağbet görmeye başlamıştır.

Şirketlerin en önemli maliyet sebeplerinden birisi olan ve %85’lik bir dilimi ithalat ile karşıladığımız enerji gereksiniminde detaylı çözümler üretmek amacıyla güneş enerji santralleri son derece önemli bir alandır. Enerjinin endüstrideki büyük etkisinin farkına varılması ve doğanın da temiz bir gelecek nesil için korunması kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliş güneş enerji santrallerinin önemini fazlasıyla artırır.

Enerjinin artan durumuna bağlı olarak 27 Ekim 2011 tarihli “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” ile beraber hayatımızda yer edinen enerji verimliliği ve bu projelerin tamamını oluşturan verimlilik artırıcı proje unsurları da güneş enerjisi ya da jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasına olanak sağlamıştır.

Güneş enerji santrallerine yatırım öncesi iyi bir analiz ve iyi bir fizibilite çalışması yapılması son derece önemlidir. Bu fizibilite etkinliğinde istatistiksel maliyet masraflarının hesaplanması, güneş enerji santralinin kurulacağı alanın seçimi, kullanılacak olan fotovoltaik modüllerin seçilmesi, seçilecek olan invertörlerin sayısı ve voltajına uygun bir şekilde seçilimi oldukça önemli konulardır.

Güneş Enerji Santralinde Kullanılacak Modüllerin Belirlenmesi

Çoğunlukla iki çeşit modül türü vardır. Bunlar; monokristalsiliyum ve polikristal silisyum gibi hücrelerden meydana gelmektedir. Monokristal silisyum panelleri, polikristal silisyum panellerine nazaran daha çok verimlive biraz daha yüksek, lakin maliyet olarak daha pahalıdır. Bu yüzden güneş enerji santrali kurulumunda polikristal silisyum paneller daha çok tercih edilmektedir.

Arazi Seçimi

Güneş enerji santrali için arazi seçimi esnasında dikkat etmemiz gereken bazı konular vardır. Seçilen arazinin senelik güneşlenme diliminin 6 saat ve 6 günden çok, günlük radyasyon ışınımın fazla olduğu yerler tercih edilmelidir. Ulaşımın oldukça meşakkatli olması işçilik ve taşımacılık maliyetlerini biraz artırabilir. Trafo merkezi seçilen arazinin 20 km sınırları içerisinde bulunması önemlidir.

İnvertör Sayısı

İnvertör seçimi panel seçimi ne kadar önemliyse bir o kadar önemlidir. Voltajına uygunluğu düşük ve kalitesi de bir o kadar düşük invertör tercihinde, teknik hatalar ve bozulmalar meydana gelmektedir. İnvertör miktarı projenin büyüklüğüne ve seçilmiş olan markaya göre farklılıklar gösterecektir.

Güneş Enerji Santrali Kurulum Maliyetlerinin Hesaplanması

Arazi koşullarına göre çakmalı kazık konstrüksiyon veyahut beton ayaklı konstrüksiyon tercih edebilirsiniz. Beton ayaklı konstrüksiyonlar çakmalı kazık tiplere nazaran %15 ile %35 daha maliyetlidir. Maliyetleri invertörler ile hemen hemen aşağı yukarı aynı fiyatlardadır.

Enerji ulaşım maliyetleri tesisin kurulacağı yere göre farklılıklar gösterecektir. Arazi haline göre çok yüksek veya çok düşük giderler yansıyabilir. 1 MW’lık santral için ortalama neredeyse 70.000$ civarı maliyet çıkabileceğini söyleyebiliriz.

(1 MW’lık Güneş Enerji Santrali için olan ortalama gider yüzdesi diyebiliriz.)

Geriye ise çift yönlü veyahut tek yönlü sayaç, kamera güvenlik sistemi, tel çit kurulumu, yıldırımdan korunma (paratoner), santral aydınlatma, kurulum izin giderleri gibi maliyetler kalıyor.

Bu açıkladığımız tüm fiyatlandırmalar ortalama maliyeti ele almaktadır. Dolayısı ile üç aşağı beş yukarı farklılıklar gösterebilir.