Fabrikalar İçin Enerji Verimliliği Önerileri

site_image_10

Ülkemizin artan enerji harcama miktarı enerji tasarrufu faaliyetleri üzerindeki ilgiyi gitgide artırıyor. 2017 senesinde Türkiye’nin harcadığı elektrik bir önceki yıla göre %5,6 artarak 294,9kWh seviyelerine ulaşmıştır. Bu miktarın büyük bir bölümü, sanayi tesisleri ve fabrikalar tarafınca tüketilmektedir. Bunun arkasından ise konutlarda ısıtma ve soğutma takip etmektedir.

Konutlar için tüketim miktarları daha kolay projelerle aşağıya kontrol altına alınabilir. Misal, yalıtım yaptırılabilir, daha verimli ışık kaynakları sistemi yapılabilir. Aynı şekilde bu iyileştirme çabaları daha ucuza mal olduğu için kolay bir şekilde yapılabilir pozisyona ulaşmaktadır.

Konutlardaki enerji tasarrufunu artırmak elbette tek başına artan enerji tüketimi problemini çözemeyecektir. Bu sorunun üstesinden gelmek için sanayi tesislerinde ve fabrikalarda enerjiyi daha tasarruflu kullanmamız lazımdır.

Sanayi sahalarında tercih edilen enerji tasarrufunu artırmak sadece ısınma, soğutma ve de aydınlatma gereksinimlerini azaltarak gerekli tasarrufu alamayız.

Fabrikalarda Üretim İçin Kullanılan Enerji Miktarını Düşürmek

Üretimde harcanılan enerji tutarını minimum seviyeye indirmek istiyorsak öncelikle yapmamız gereken ilk olarak gerekli ölçümleri yapmaktır. Ancak her zaman yapılan ölçümlerle sürekli olarak verimlilik konusunda artış görebiliriz.

Eğer bu söz konusu ölçümler düzgün bir şekilde yapılırsa fabrikanın enerji konusunda problem içeren noktaları keşfedip düzeltilmesi için gerekli adımlar atılır. Ayrıca bu ölçümler sayesinde iyileştirme için yapılacak çalışmaların maliyet, kar-zarar ilişkileri de oldukça açık bir şekilde fark edilebilir.

Temel Enerji Tasarrufu Önerileri

Faturalarda son derece yüksek tutan fiyatlar konusunda gereken ölçümleri tedbir alarak ilerlemek de son derece kârlı ve oldukça basit çözümleri de görebilmemizi sağlar.

Örnek vermek gerekirse; ısıtma, üretimde kullanılan ekipmanlar, iklimlendirme, aydınlatma, benzeri kalemleri değerlendirmek ve gerekli olan adımları attıktan sonra son derece kısa bir zaman diliminde yaptığımız yatırımı kesinlikle geri bize kazandıracaktır.

Bu şekildeki yatırımlar, düzgün ekiple çalışılınca aşağı yukarı 1 ile 3 ay arasında kendi maliyetini çıkaracaktır.

Aydınlatma konusunda yapılacak geliştirmeler de son derece oldukça önemli olduğu kadar yaklaşık olarak bir sene içerisinde kendi maliyetini çıkaracaktır ki enerji giderlerinin yaklaşık olarak %30’u aydınlatma için tercih edilmektedir.

Işık kaynağı olarak LED tercih etmek, sıradan ışık kaynaklarına göre yaklaşık olarak %80 oranında verim sağlamaktadır. Ayrıca gereken değişimleri uygulamak son derece basit de olacaktır.

Bilindik bir işletmenin yayımladığı bir çalışmaya göre yüksek verimli motorlar kullanmak son derece önemlidir. Öyle ki elektrik motorlarının tercih edildiği kullanım alanları son derece yaygınlaşmaktadır. Bu tarz makineler tarımdan sanayiye kadar her türlü alanda kendini göstermektedir.

Örnek vermek gerekirse; pompalar, konveyör bantlar, fanlar, asansörler verilebilir fakat daha sayılmamış olan pek çok alanda da tercih edilirler.

Bu problem için de değişken hızlarda çalışan pratik sistemler geliştirilmiştir. Devir sayısındaki ufak değişimler de son derece önemli farklar yaratmaya sebep olmaktadır.

Kolay bir iş için ihtiyaçtan fazla enerji harcamak genel olarak büyük kayıplara mâl olmaktadır. Bu sebeple bu alana yapılacak yatırım da verimliliği son derece yükseltecektir.

Bu şekilde yapılan yatırımlar 3 ile 12 ay arasında kendi maliyetini bizlere kazandıracaktır.

Otomasyon ve Faturalara Etkisi

Fabrikanın enerji faturalarını minimum seviyeye indirmek için bir başka yol da fazla enerji gerektiren işleri enerjinin daha ucuz olduğu zaman dilimlerinde yapmaktadır. Bilindiği üzere bazı zaman dilimlerinde enerji talebi yüksektir ve bunun sonucunda elektrik fiyatları da yükselme göstermektedir. Fazla enerji gerektiren faaliyetlerde bu sorunu da göz önünde bulundurmak önemli kazançlara sebep olmaktadır.

Fabrikalarda Verimli Isıtma- Soğutma

Son derece tasarruf içeren ısıtma ve soğutma tekniklerini kullanmak da fabrikadaki enerji giderlerini son derece azaltacaktır. Isıtma ve soğutma maliyetleri elektrik faturasının neredeyse %20 ve %40’lık dilimlerini oluşturmaktadır.

Burada yapılacak dokunuşlar direkt olarak verimliliği artırıp enerji tasarrufu yapılmasına oldukça yardımcı olmaktadır. Kazanlar genel olarak eski ve verimi oldukça azdır. Bu ekipmanları daha verimli ve son model ürünleriyle değiştirmek verimi artıracaktır.

Genel olarak fabrikada tüketilen enerji miktarını ve enerji faturasını minimum seviyeye çekmek son derece mümkündür. Önemli yatırımlarla kârlı ve çevreye de bir o kadar yardımcı sanayi ortamı sağlanabilir.