Evler İçin Enerji Verimliliği Önerileri

site_image_11

Enerji Tasarrufu Evlerde Enerji İsrafının Kaynakları

Hayatımızın genel olarak her alanında elektrik enerjisine olan gereksinimimiz günbegün artış göstermektedir. Bu gereksinimin büyük bir kısmı ise evlerimizde oluşmaktadır. Evlerimizde bu ihtiyaçların oluştuğu kısımlara; mutfağımızdaki buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın, su ısıtma makinesi, küçük mutfak eşyaları, banyomuzda bulunan çamaşır makinesi, ütü, bütün odaların aydınlatması, kurutma makinesi, klimalar, televizyonlar, şarj aletleri ve prizlere takarak kullandığımız elektrikli eşyaları örnek olarak sıralayabiliriz.

Elektrikli aletler yaşantımızı daha rahat, hızlı ve kolay yaşanabilir duruma getirse de fazlası maddi olarak bizleri biraz zarara uğratabilir. Elektrikten enerji tasarrufu olarak faydalanırken hem ülke ekonomisi için hem de kendi cebimiz için tasarruf etmemiz son derece önemlidir. Peki bunun önüne nasıl geçeriz? Hep beraber bir göz atalım.

Evlerde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Evlerde enerji tasarrufu için önemli pratik önerileri şu şekilde listeleyebiliriz;

  • Mantolama dediğimiz olay, kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek sizi ve bütçenizi büyük bir sıkıntıdan kurtarır ve bu sayede enerji tasarrufuna oldukça fayda sağlar.
  • Evde yanan gereksiz ışıkları ve gereksiz yere çalışan elektrikli aletleri kapatarak israfı önleyebiliriz.
  • Evde bulunan tüm pencerelere ısı yansıtıcı film uygulayabiliriz. Bunun sayesinde camlardan gelen sıcak ve soğuk havadan korunmak mümkün olabilir.
  • Evin pencereleri tahta pencereli ise cam kenarlarının iyice macunlandığından ve boşluk kalmadığından son derece emin olun ya da pencerelerinizi PVC kaplamayla değiştirerek fazla ısı yakma gereksiniminden kurtulabilirsiniz. PVC kaplama, ısı kayıplarını engellemek için son derece iyi bir tercihtir.
  • Bütün elektrik ampullerini A kalitede tasarruflu ampuller ile değiştirin. Yapılan araştırmalara göre 75 wattlık akkor flamanlı ampullerin yerine 15 wattlık tasarruflu ampuller tercih edildiğinde aynı aydınlatma için %80 daha az miktarda enerji harcanıyor. Bunun yanında tasarruflu ampuller eski tip ampullere göre çok daha uzun ömürlü oldukları söyleniyor.
  • Beyaz eşyalarda enerji derecesi A, A+, A++ olanları tercih etmek tasarruf etmenize büyük derecede katkı sağlar.
  • Oda termostatı veyahut termostatik radyatör vanası kullanmakta son derece önem arz ediyor. Bunlar ısı derecesine göre enerji giderlerini kontrol ederek önemli boyutta tasarruf sağlar.
  • Mobilyaların sorunlu yerleştirilmesi de gereğinden çok enerji tüketimine mâl olur. Yatak ve dolap gibi fazla yer kaplayan mobilyaları olabildiğince radyatörlerin önünü kapatmayacak bir biçimde dizayn etmelisiniz.
  • Buzdolabını ise mutfakta ısı yayan kalorifer peteği, fırın, ocak, radyatör gibi eşyalardan oldukça uzak bir yere monte etmeliyiz. Buzdolabının içinde oluşabilecek buzlanmalar enerjinin daha da fazla harcanmasına sebep olur. Buzların çözülmesini sağlarsanız buzdolabınız daha verimli bir halde çalışacaktır. Buzdolabınız güneş almayan bir alanda durmalıdır. Buzdolabı yerleştirilirken sağında ve solunda boşluklar oluşturulmalıdır. Mevsimlere göre ısı ayarları değiştirilerek optimum ayarlar tercih edilmelidir.
  • Evlerdeki bulaşık makinelerini kullanırken bulaşıklarınızın kirlilik yüzdelerine göre olabildiğince düşük sıcaklıklı ayarlı programda yıkamalar gerçekleştirerek dikkat etmeniz son derece olumlu katkılar sağlarken üstelik fazlaca tasarruf sağlayacaktır. Makinenin hepsi dolduğunda çalıştırmaya dikkat edin. Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce bir bez yardımıyla sıyırıp sonra dizerseniz daha az enerji, su ve deterjan tüketmiş olursunuz.
  • Çamaşır makinesinin içini kapasitesinin maksimum yani alabildiği kadar doldurarak çalıştırmaya özen gösterin. Böylece parça parça fazla bir şekilde yıkanması yerine birkaç yıkama ile oldukça güzel bir tasarruf elde edebilirsiniz.
  • Evleri havalandırırken sürekli havalandırmaktan kaçınmalıyız. Bunun yerine daha kısa ve güçlüce hava sirkülasyonu yaptırarak havalandırmayı tercih etmeliyiz.